دوره 9، شماره 1 - ( مجله توسعه پژوهش در پرستاری و مامایی 1391 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 15-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان ، Farhadi_1967@yahoo.com
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان
چکیده:   (27227 مشاهده)

  زمینه و هدف: درد، احساسی ناخوشایند و پدیده ای چند بعدی است که با آسیب های بالقوه یا بالفعل با­فتی همراه است­. شیر خواران و کودکان قبل از دو سالگی در چندین نوبت واکسینه می شوند . بسیاری از این واکسن ها تزریقی بوده و درد ناک می باشند. تزریق واکسن ثلاث در ایران از 2ماهگی­ شروع وتا 6-4 سالگی در 4 نوبت تزریق می شود. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه تأثیر­تتراکائین 4 درصد­ موضعی با دارونما بر­کاهش درد ناشی از تزریق ­عضلانی ­واکسن ثلاث در کودکان 2 ماهه بود.

  روش بررسی: در­این پژوهش، تعداد 40 نفر از شیر خواران 2 ماهه با استفاده از نمونه گیری آسان انتخاب و به طور تصادفی در یکی از گروه های مداخله و دارونما تخصیص یافتند. در این پژوهش دو نوع تزریق انجام شد؛ یک تزریق با استفاده از ژل تتراکائین 4 ­ درصد و تزریق دیگر با استفاده از دارونما صورت گرفت. شدت درد ناشی از تزریق، توسط یک پرستار متخصص کودکان و با استفاده از مقیاس FLACC نمره گذاری شد .

  یافته ها: نتایج نشان داد که تتراکائین موضعی 4 درصد تأثیر معنی داری برکاهش شدت درد ناشی از تزریق­عضلانی واکسن ثلاث نداشت. ­ اگرچه میانگین شدت درد در­گروه مورد 3/8 و در گروه دارونما 1/9­ درصد بود،­ اما زمان رهایی از درد و بازگشت به حالت اولیه در گروه مورد بسیار کمتر از گروه پلاسیبو بود.

  نتیجه گیری: اگرچه استفاده موضعی از ژل تتراکائین 4 درصد از نظر آماری تأثیر معنی داری در­کاهش شدت درد ناشی از تزریق واکسن ثلاث در کودکان 2ماهه نداشت،­ اما میانگین شدت درد در­گروه مورد کمتر از گروه دارونما بود و نیاز به مطالعات بیشتری است تا مشخص شود ­­که آیا تتراکائین موضعی بر درد مؤثر است یا خیر.

  کلید واژه ها: درد عضلانی­،­ کودکان­، ژل تتراکائین­، تزریق عضلانی، کاهش درد، واکسن ثلاث

متن کامل [PDF 259 kb]   (7166 دریافت)    

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.